Pacienţii români care au diabet pot învăţa să-şi gestioneze boala printr-un program promovat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Programul se va desfăşura în perioada 25 Noiembrie – 20 decembrie ăn Bucureşti, Craiova, Constanţa, Bacău, Galaţi, Iaşi şi Cluj. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Nevoia pentru un asemenea program este uriaşă", a declarat conf. dr. Cristian Serafinceanu, coordonatorul programului, precizând că «încărcarea» pe cei doar 200 de medici diabetologi din Romania este prea mare pentru a face faţă nevoilor de educare a celor peste 750.000 de pacienţi de a-şi gestiona această boală.
Programul va fi susţinut de 20 de traineri şi constă în şase sesiuni de întâlniri săptămânale. Pacienţii vor fi instruiţi cum să facă faţă oboselii pe care o presupune diabetul zaharat, durerii, hipo şi hiperglicemiei, stresului şi depresiei şi vor afla care sunt acele execrciţii fizice pe care le pot face pentru a ţine simptomele bolii sub control. Totodată, va fi abordată tema alimentaţiei sănătoase.
Programul de educaţie practică, dezvoltat de universitatea americană Stanford, disponibil acum şi în România, este promovat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Advancing Diabetes Care, Bristol-Myers Squibb şi AstraZeneca.
Programul nu se substituie vizitelor la medic. Pacienţii care doresc înscrierea în program pot trimite un mail la monica.popescu[at]tarus.eu.