Celebrul „Fluviu Galben” are de astăzi un corespondent în Bistriţa-Năsăud, râul Someşul Mare. Cert, râul este galben la culoare, toate primăriile din zonă intrând în alertă. -AA+A
Someşul Mare a fost poluat cu noroi de mină provenit de la fostele exploataţii miniere de la valea Vinului Primii care au anunţat instituţiile abilitate au fost cei de la Rodna, viceprimarul Alexandru Bodriheic fiind primul care a sunat la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului.
Contactat telefonic, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop ne-a confirmat poluarea Someşului Mare: „ Nu este pentru prima dată când se produce un asemenea nedorit eveniment, o întâmplare similară având loc în urmă exact cu un an de zile. Ceea ce ştim este faptul că un grup de persoane necunoscute a pătruns într-o galerie de mină de pe valea Vinului situată la cota 800 şi au încercat sustragerea de fier vechi. Pentru că hoţii au desigilat, practic, intrarea în mina respectivă, apa şi noroiul de mină nu s-au mai scurs pe canalul special care duce spre staţia de epurare, ci au ajuns direct în pârîul care ajunge în Someşul Mare”, a explicat Maxim Pop.
Şeful Gărzii de Mediu a mai spus că au fost luate probe de apă şi, al căror rezultat va fi făcut public în zilele care urmează.
„Credem că principala vinovată de ceea ce se întâmplă acolo este firma de la Baia Mare care se ocupă de conservarea minelor din zona respectivă”, a conchis Maxim Pop.
Ecologiştii confirmă contaminarea
Poluarea Someşului Mare a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al PER BN, Marius Rus: „Dezastru ecologic pe Someşul Mare! Situaţie fără precedent pe cursul Someşului Mare. Hoţii de fier vechi au dat din nou lovitura la fostele mine. În urma acestora, un rezervor plin cu minereu din vechiile exploataţii a fost spart, iar o cantitate impresionantă s-a deversat în Someş. Contactaţi, cei de la OGA