Un nou centru în care copiii cu autism pot beneficia de diagnosticare timpurie şi terapie gratuită a fost deschis în Bucureşti. Centrul HelpAutism funcţionează pe baza donaţiilor pe care oamenii le fac pentru plătirea terapeuţilor şi a materialelor de lucru.
Costurile terapiei pentru un copil cu autism se ridică, în mod obişnuit, la peste 2.000 de lei pe lună, sumă pe care părinţii cu venituri mici nu şi-o pot permite, iar recuperarea depinde, în mare măsură, de momentul în care se începe terapia.
Unul dintre voluntarii centrului, care este, la rândul lui, părintele unui copil autist, a povestit că a fost nevoit chiar să vândă lucruri din casă pentru a-i asigura celui mic mai multe ore de terapie.
Citeşte şi: DRAMA copiilor cu autism din România: "Să fii bolnav şi să fie un lux să te tratezi; copiii nu merită asta"
Până acum, cei 100 de copii cu tulburare de spectru autist înscrişi în programele HelpAutism făceau ore de terapie la domiciliu sau în centrele partenere, însă, acum, cazurile sociale şi cele care necesită o intervenţie distinctă vor ajunge în centrul inaugurat în Capitală, a explicat preşedinta asociaţiei HelpAutism, Daniela Bololoi, pentru România liberă.
Pe lângă cei 25 de copii cu care terapeuţii vor lucra în centru, orice copil va putea fi diagnosticat gratuit, cu ajutorul testelor ADOS şi ADI-R, va fi evaluat psihologic şi psihiatric, iar părinţii vor primi un plan de intervenţie individualizat, cu terapiile pe care trebuie să le urmeze copilul pentru recuperare.
Daniela Bololoiu are o filosofie simplă: terapia trebuie să fie gratuită, însă părinţii trebuie să se implice în strângerea de fonduri pentru plătirea terapeuţilor şi a materialelor de lucru. Lucru care i-a reuşit până acum, pentru că, împreună cu cele 100 de familii beneficiare, a reuşit să strângă, în 2012, 20.000 de formulare cu 2%.
În 2012, terapeu