Apele Marii Baltice ascund ceva periculos. Mai exact, la aproximativ 70 de ani dupa ce Aliatii din Al Doilea Razboi Mondial au aruncat tone de arme chimice si agenti chimici in Marea Baltica, expertii ne avertizeaza de un potential dezastru ecologic in cazul in care armele se vor degrada, iar continutul lor se va varsa in mare, informeaza Descopera.ro. Sursa imagine: descopera.ro
In urma acordului de la Conferinta de la Potsdam, din Germania, ce a avut loc dupa incheierea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1945, Uniunea Sovietica si Marea Britanie au deversat (in anii 1947 si 1948) aproximativ 65.000 de tone de arme chimice germane in adancurile Marii Baltice. Astfel, unii oameni de stiinta sustin ca acestea arme sunt ca niste „bombe cu ceas”.
Acum, se pare ca „ticaitul” acestor bombe cu ceas a devenit mai puternic. Cercetari recente realizate de Military University of Technology, din Polonia, au descoperit urme de gaz mustar (iperita) pe fundul marii la doar cateva sute de metri de coasta poloneza, in Golful Gdańsk. Acest lucru indica coroziunea metalului armelor ceea ce sugereaza ca substantele chimice toxice se scurg acum in apa. Mai mult, in cazul in care ele vor fi absorbite de pesti, vor ajunge in lantul alimentar.
Mai mult, oamenii de stiinta spun ca Golful Gdansk nu a fost o zona de aruncat deseuri si ca armele nu ar fi trebuit sa se gaseasca aici.
Una dintre posibile explicatii ar fi aceea ca sovieticilor nu prea le-a pasat unde au aruncat armele. Jacek Beldowski, de la Institutul de Oceanografie din Polonia, a explicat ca desi mare parte din munitie a fost aruncata in bazinele Bornholm si Gotland, sovieticii aveau obiceiul ca, dupa ce nu mai puteau fi observati de pe uscat, sa arunce armele peste bord, netinand cont de locatiile exacte.Asadar, s-ar putea ca tone de arme chimice sa se afle in locatii necunoscute, aproape de usca