Directorul Muzeului de Artă din Craiova, profesorul Florin Rogneanu, a decedat în seara zilei de luni, 25 noiembrie, în urma unui infarct. Avea 66 de ani, fiind născut pe 18 septembrie 1947, la Râmnicu Vâlcea.
Corpul neînsufleţit a fost depus ieri la Biserica „Postelnicu Fir“, iar astăzi, între orele 9.00 şi 11.30, se va afla în incinta Muzeului de Artă. Înmormântarea are loc astăzi, în jurul orei 12.00, la cimitirul Nisipuri-Dorobănţia din Craiova.
Era director al instituţiei din ianuarie 2004. Legăturile lui Florin Rogneanu cu muzeul datau din anii ‘50, mama sa, Lucreţia Rogneanu, şi artistul plastic Ilie Marineanu fiind primii angajaţi ai Muzeului de Artă, la înfiinţarea acestuia, în ianuarie 1954. Mama îl lua adesea cu ea, s-o ajute. Oficial, el a lucrat în muzeu din decembrie 1975 - ca muzeograf, iar din 1991 - ca şef de secţie (1991-2003). Florin Rogneanu urma să se pensioneze în ianuarie 2014. Din 2010, el a supravegheat lucrările de consolidare şi restaurare de la Palatul „Jean Mihail“, iar din această toamnă s-a ocupat de multiplele lucrări de tip muzeal. Cunoscut critic de artă, Florin Rogneanu era vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Dolj.
În 1995, el a participat la realizarea celei mai mari expoziţii Constantin Brâncuşi, organizată în perioada august-decembrie 1995, la Centrul „Georges Pompidou“ la Paris, şi ianuarie-aprilie 1996, la Muzeul de Artă din Philadelphia. Florin Rogneanu a însoţit atunci patru sculpturi de Brâncuşi din patrimoniul Muzeului de Artă de la Craiova: „Orgoliu“, „Cap de băiat“, „Sărutul“ şi „Coapsa“. Într-un interviu acordat Gazetei de Sud, Rogneanu a declarat: „Expoziţia s-a bucurat de un succes imens atât la Paris, cât şi la Philadelphia, o dovadă în acest sens fiind epuizarea albumelor tipărite în Franţa şi SUA în acest sens, încă din perioada expoziţiei Brâncuşi. Deşi expoziţia a cuprins ace