Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,4%, într-o piaţă unde investitorii au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor lichide, iar transferurile de marţi au dus rulajul BVB din acest an peste pragul de 10 miliarde lei pe segmentul acţiunilor, pentru prima dată în ultimii şase ani.
Acţiunile Romgaz au fost „vedetele“ şedinţei de ieri, acestea urcând cu 1% şi au ajuns la preţul record de 35,1 lei/unitate şi s-au apropiat de maximul atins pe parcursul primei zile de tranzacţionare din urmă cu două săptămâni, de 35,95 lei/unitate.
Astfel, investitorii mici care au putut achiziţionat luna trecută acţiuni Romgaz la un preţ de 28,5 lei/unitate le-au putut vinde pe bursă cu un câştig de 23%. Totuşi din cauza nivelului mare de suprasubscriere aceştia nu au putut achiziţionat decât a 14-a parte din titlurile vizate.
Pe piaţa de la Londra, cotaţia certificatelor de depozit Romgaz a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, la 10,72 dolari (35,16 lei). La Londra au fost tranzacţionate 105.987 de certificate de depozit (GDR), pentru de 1,1 milioane dolari (3,7 milioane lei), iar la bursa de la Bucureşti au fost rulate 405.951 acţiuni. Fiecărui GDR îi corespunde o acţiune Romgaz.
WikiZF: Profilul companiei Romgaz
Rulajele bursei au început să crească de la finalul lunii octombrie, susţinute de intrări de bani noi în piaţă odată cu oferta derulată de Romgaz (SNG) pentru listare, dar şi datorită investitorilor care caută randamente mai ridicate din plasamentele în acţiuni ca alternativă la scăderea dobânzilor acordate de bănci pentru depozite.
Bani noi au intrat în piaţă şi prin oferta în care Fondul Proprietatea a răscumpărat 4,35% din propriile acţiuni, pentru 600 milioane lei (134,8 milioane euro).
„Chiar dacă oferta Romgaz a reuşit să atragă bani noi în piaţă pe conturile de retail, cred în continuar