Papa Francisc a îndemnat guvernele să nu cedeze în faţa bogaţilor şi să reglementeze pieţele, avertizând că armele şi sistemele moderne de supraveghere nu vor reţine violenţa generată de inegalitatea veniturilor şi excluziunea socială.
„Astăzi totul intră sub legile competiţiei şi selecţiei naturale, iar cei puternici îi exploatează pe cei neputincioşi. O astfel de economie ucide", a afirmat, marţi, Papa Francisc în prima sa Exortaţie Apostolică, un document amplu, care ar trebui să reînnoiască rolul misionar al Bisericii.
Liderul Bisericii Catolice defineşte în primul an de pontificat aşteptările sale pentru cei 1,2 miliarde de catolici la nivel global, scrie Bloomberg. Papa a criticat, de asemenea, ţările europene pentru tratamentul imigranţilor din Africa şi a cerut catolicilor să ajute săracii.
Liderul catolic a respins teoria că ceea ce este benefic pentru bogaţi îi va ajuta în cele din urmă şi pe săraci.
„Această opinie, niciodată confirmată de fapte, exprimă o credinţă naivă în bunătatea celor care exercită puterea economică. Inegalitatea este sursa tuturor problemelor sociale", a spus el.
De la alegerea ca papă în martie, Papa Francisc a renunţat la fastul tradiţional al liderilor Bisericii Catolice, după ce ultimii ani ai predecesorului său, Benedict al XVI-lea, au fost afectaţi de scandaluri. Suveranul Pontif evită bijuteriile din aur şi circulă cu un Ford Focus. Papa a intensificat şi eforturile de a împiedica spălarea de bani prin intermediul Băncii Vaticanului şi a început o campanie de reformare a administraţiei centrale a Bisericii Catolice.
„Inegalitatea, în cele din urmă, generează violenţă pe care folosirea armelor nu pot şi nu vor putea niciodată să o rezolve. Asta nu serveşte decât să ofere speranţe false celor care se agită pentru securitate sporită, deşi acum ştim că armele şi violenţa, în loc să ofere soluţii