Era 7 seara, prime-time, la Beijing când Li Keqiang, premier din martie în Republica Populară Chineză, a aterizat în "ţara prietenă" numită România.“O vizită istorică, după 20 de ani”, spun crainicii televiziunii de stat, citând din Victor Ponta, în minutul de aur în care milioane de chinezi au deschis televizoarele cu ecran LCD. O vizită cu garda de onoare la scara avionului, cu sare şi cu pâine din care Li rupe cu ambele mâini, cu Ponta fundal viu zâmbind fără pauză, supus protocolului. O vizită care “va da un suflu nou relaţiei tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări”, scrie cu convingere Xinhua, agenţia de stat chineză, preluată cu însufleţire la Bucureşti.
Pentru domnul Li, acest premier cu părul pieptănat perfect, din care vântul nu clinteşte niciun fir, Victor Ponta a aşternut covorul roşu şi a făcut, în premieră drumul până la aeroport ca să îl primească. Un obicei pe care trei prim-miniştri, toţi cei care i-au succedat până acum lui Adrian Năstase, îl făcuseră uitat.
“Sunt convins că soarele, cu care nu-i obişnuit Bucureştiul la sfârşit de noiembrie, e semnul pozitiv pe care îl aşteptăm pentru succesul acestei reuniuni”, înclină uşor din cap Victor Ponta “bucuros şi de onorat” că domnul Li, cu 5 miniştri şi 300 de oameni de afaceri, stă trei zile la Bucureşti gata să împartă 10 miliarde de dolari în regiune.
În Parlament, acelaşi zel. Oficiali din 17 ţări - din cere 11 ale UE -, 1500 de oameni de afaceri şi 200 de expozanţi din agricultură, IT, turism şi trenuri de mare viteză sunt marţi la Casa Poporului. Patru oameni au pardosit cu parchet două săli uriaşe în 6 ore, ca să nu alunece delegaţia pe marmură, iar parlamentarii au plecat acasă făcând loc celui de-al doilea summit al şefilor de Guverne din China şi ţările Europei Centrale şi de Est şi forumului economic şi comercial aferent. La Palatul Snagov, RA-APPS