Prima campanie împotriva contrabandei cu țigarete, organizată în Transilvania, „faracontrabanda.ro, în sprijinul autorităților”, a fost lansată ieri, la Oradea. Prin intermediul ei se doreşte informarea și conștientizarea fumătorilor din regiune cu privire la efectul negativ pe care îl are contrabanda cu ţigarete împotriva economiei şi a consumatorilor.
Startul campaniei s-a dat la Hotelul Ramada unde au fost prezentate mai multe statistici şi unde poliţiştii de frontieră au oferit detalii cu privire la contrabanda din regiunea de Nord-Vest a ţării.
La conferinţă au participat Cristina Vasiloiu – director general Euromonitor Business Consulting Services, Ioana Mucenic – Partner & Head of Strategy, Pastel, Florin Coman – reprezentantul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu-Marmaţiei, Marian Marcu – director General al companiei de cercetare Novel Research, Mona Barbul – Direcţia Regională Vamală Cluj şi Marin Bondar – Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
a spus Cristina Vasiloiu.
Dincolo de pagubele economice pe care le produce contrabanda, la mijloc este şi sănătatea consumatorilor.
a spus Cristina Vasiloiu.
Cota de piață a comerțului ilicit în regiunea Nord-Vest este de 22,1%.
a declarat Marian Marcu care a mai spus că cele mai multe ţigarete de contrabandă vin din ţări care nu sunt în UE, Republica Moldova în Nord Est şi Ucraina în Nord Vest. În categoria „Cheap-Whites”, cea care deţine ponderea cea mai mare pe piaţa ţigărilor la negru intră ţigarete ca Jin Ling sau Viceroy care se găsesc şi în Oradea.
Cele mai afectate zone, conform aceleiaşi surse, sunt regiunea de Vest (30,1%), urmată de regiunea Nord-Est (29,3%) şi regiunea Nord-Vest (22,1%).
În ceea ce priveşte activitatea poliţiştilor de la frontiere, aceştia par a se lupta cu morile de vânt.
a spus subcom