În ajunul summitului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, „Adevărul“ vă explică ce conţine documentul care urmează să fie parafat de Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
În prezent, relaţiile dintre UE şi Moldova sunt reglementate de Acordul de Parteneriat şi Cooperare, care a intrat în vigoare în 1998. Acesta va fi substituit de Acordul de Asociere, care va oferi un cadru juridic pentru asocierea politică şi integrarea economică a ţării noastre cu UE.
Negocierile asupra acordului au fost lansate în ianuarie 2010, iar pe marginea instituirii unei Zone de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), ca parte integrantă a acordului, au început mai târziu, în 2012. Discuţiile au fost încheiate în iunie 2013, după 15 runde de negocieri, inclusiv şapte runde separate privind ZLSAC.
Pe 29 noiembrie 2013, Acordul de Asociere va fi parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius de către negociatorii-şefi din partea UE şi din partea Moldovei. După această procedură, urmează un şir de etape tehnice (în special, traducerea textului în cele 24 de limbi oficiale ale UE) necesare pentru semnarea acordului în anul 2014. Documentul va intra în vigoare doar după ce va fi semnat şi ratificat de Moldova şi de toate cele 28 de state-membre ale UE.
COOPERARE ÎN 25 DE DOMENII
Documentul numără 1.300 de pagini şi cuprinde un preambul şi şapte titluri: Principii generale; Dialogul politic şi reforme, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate; Justiţie, libertate şi securitate; Cooperare sectorială şi economică; Comerţ şi aspecte ce ţin de comerţ (ZLSAC); Cooperare financiară; Prevederi finale şi instituţionale. Anexele includ referinţe clare la legislaţia UE ce urmează să fie preluată de Moldova, cu termene exacte de implementare.
Acordul de Asociere va recunoaşte aspiraţiile europene ale ţării noastre şi va acoperi un şir de