Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a explicat azi că Executivul a decis introducerea accizei suplimentare la carburanți de 7 eurocenți pe litru pentru a evita deflaţia, care ar fi dus la creşterea şomajului şi la recesiune. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
"Această măsură are rolul de a evita deflaţia, care este mult mai periculoasă decât inflaţia. Toată Europa are problema asta, până şi Germania se confruntă cu deflaţia. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflaţie. Inflaţia duce la creştere economică, deflaţia la şomaj şi recesiune, nu am auzit de deflaţie care să fi dus la creştere economică. Luptăm şi pe frontul celălalt - reducerea CAS", a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, citat de Agerpres.
Deflaţia este un fenomen economic care reprezintă opusul inflaţiei, caracterizat prin scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor. Acest fenomen are consecinţe asupra unei economii naţionale la fel de grave ca şi inflatia. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare şi a creditului.
Întrebat ce impact va avea suprataxa pe carburanți, Liviu Voinea a răspuns că "este complicat de spus, pentru că nu se ştie care va fi preţul petrolului". Ministrul delegat pentru buget se așteaptă ca preţul petrolului să scadă, după acordul la care au ajuns Iranul şi statele occidentale privind programul nuclear.
Liviu Voinea nu a putut să dea un răspuns nici la întrebarea dacă aplicarea acestei suprataxe putea fi evitată.
''Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscală. Banii respectivi trebuiau să vină de undeva. Am avut mai multe variante în calcul'', a spus ministrul pentru Buget, fără să dea alte detalii.
Președintele Traian Băsescu a declarat că existau resurse la buget, astfel încât să nu fie necesară aplicarea noii taxe de 7 eurocenți pe litrul de carburant.
@N_P