Iarna îşi face tot mai simţită prezenţa, iar temperaturile sub O grade vor fi la ordinea zilei în următoarele luni. Atenţia acordată micilor detalii şi puţină ştiinţă ne pot ajuta să trecem mai uşor peste sezonul rece
Specialişti în fizioterapie, cardiologi, psihologi, chiropracticieni, nutriţionişti au contribuit la realizarea unui mic îndrumar pentru sezonul rece, publicat de revista medicală Good Health. Bea cafea şi ceai fără cofeină
Cele mai multe persoane beau o cafea sau un ceai fierbinte pentru a se încălzi atunci când se află afară, în frig. Dacă băutura aleasă conţine cofeină, ar trebui să ştim că nu facem decât să ajutăm corpul să se răcească mai repede. Cofeina din cafea sau ceai blochează receptorii din vasele de sânge şi le împiedică să se mai contracte în prezenţa frigului. De aceea, pentru că vasele de sânge rămân dilatate, temperatura corpului scade rapid. O variantă şi mai bună este ceaiul de ghimbir, un care are efect de încălzire a organismului şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Mergi cu mâinile în afara buzunarelor
Rezistă tentaţiei şi nu-ţi îndesa mâinile în buzunare în încercarea de a te încălzi. Lasă-ţi braţele să se legene pe lângă corp în timp mergi în ritm susţinut. Mişcarea braţelor contribuie la activarea muşchilor şi pune sângele în mişcare, prin urmare corpul va începe să emane mai multă căldură.
Proteinele, combustibilul perfect
Digerarea proteinelor asigură o eliberare mai mare de energie, ceea ce ajută în mod optim la menţinerea şi ridicarea temperaturii corpului, spre deosebire de carbohidraţi sau grăsimi. Prin urmare, mesele pe care le luăm în timpul sezonului rece ar trebui să conţină mai multe proteine decât în restul anului. Organismul trebuie să muncească mai mult pentru a absorbi proteinele, aşa că foloseşte mai multă energie şi produce căldură, proces care menţine temperatura corpului co