După ce guvernul a introdus taxa pe stâlp, piscină şi parcare, edilii din România nu s-au lăsat mai prejos, ci au vrut să demonstreze că şi ei au o imaginaţie la fel de diabolică, ba chiar macabră. Astfel, viceprimarul PNL de Târgu Mureş, doamna Ionela Ciotlăuş, a anunţat astăzi propunerile de taxe pentru 2014, propuneri printre care, la loc de cinste, se află taxa pe înmormântare, în valoare de 30 de lei.
Dar morţii să nu răsufle uşuraţi şi nici să nu se bucure, întrucât nu scapă doar cu atât: la taxa pe care o vor plăti din simplul motiv că n-au fost suficient de deştepţi să crape mai repede, se adaugă taxa de păstrare, timp de trei zile, a sicriului la capelă, care se măreşte de la 28 la 50 de lei, taxa pe apa necesară ramei mormântului – mărită de la 12 la 20 de lei şi pentru execuţia criptei – de la 15 la 30 de lei şi chiar şi taxa pe ocuparea parţială a domeniului public, prin depozitarea materialelor de construcţie – de la 6 la 60 de lei pe metru pătrat pe zi. Am încercat să aflăm opiniile mai multor cetăţeni, cu privire la aceste taxe şi iată ce am aflat:
Temistocle V., pensionar: „Taică, din fericire cred că n-o să mai apuc să plătesc taxa asta, fiindcă, la cât s-a scumpit mâncarea, n-am mai pus nimic în gură de astă vară, aşa că sigur mor de foame până de Crăciun. N-am reuşit toată viaţa mea să le trag ţeapă guvernanţilor, da’ uite că mort o să le trag. Nici nu vă daţi seama cât sunt de bucuros pe chestia asta!”
Janos K., ungur: „Nedreptate istorică făcut Primăria la noi, mogyorii, cu taxa. Trebuia rumunii plătit la noi bani că ne îngroapăm în Ardeal, în loc să ne îngroapăm în Erdely. Oricum, pe patul de moarte eu cerut Primăriei să-mi schimbe numele în Ion, măcar atât satisfacţie să am şi eu, că rămâne fără bani un rumun, nu un mogyor”.
Vasilica B., casnică: „Dom’le, de unde să le dau io atâţia bani? Păi n-aţi văzut? 50 de lei cost