Numărul poliţiştilor locali din municipiu, care îşi desfăşoară activitatea în stradă, va fi mărit în funcţie de numărul de locuitori, dacă parlamentarii vor aproba o propunere legislativă în acest sens. În Zalău, numărul poliţiştilor locali este destul de scăzut, iar patrulele nu pot acoperi toate zonele din municipiu, pentru ca zălăuanii să se simtă în siguranţă.
Grupul parlamentar PSD a înaintat, săptămâna trecută, Parlamentului o propunere de modificare a Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, pentru dezbatere. Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, modificarea textului de la punctul 3 constă în mărirea numărului de poliţişti în stradă, ceea ce are un rol benefic privind siguranţa cetăţeanului. În legislaţia actuală, respectiv un post de poliţist local la 1.000 de locuitori, sunt introduse şi funcţiile publice generale, personalul contractual, precum şi resurse umane. Aceste funcţii mai sus amintite sunt necesare strict pentru buna desfăşurare a procedurilor legale şi administrative ale Poliţiei Locale, însă nu au contact direct cu cetăţenii în aceeaşi măsură cum au poliţiştii locali aflaţi în misiune.
Potrivit administratorului public al Zalăului, Radu Nistorescu, în Zalău avem în stradă, la această dată, 30 de poliţişti locali, care nu sunt suficienţi pentru a combate toate actele antisociale de la nivelul municipiului. Nistorescu susţine că pentru a suplimenta numărul de poliţişti locali trebuie, în primul rând, deblocate posturile din administraţia publică. „Acum avem 53 de poliţişti locali, din care 30 sunt în stradă. Ar trebui să avem undeva între 53 şi 56 de poliţişti locali în stradă. Asta după ce stabilim exact, conform ultimului recensământ, ce populaţie are Zalăul. Cei 30 de poliţişti sunt insuficienţi pentru a putea asigura ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului. Mai demult, oamenii se simţeau mai în sigur