România se află pe locul 12 în topul beneficiarilor fondurilor europene, în 2012, cu aproape 4 miliarde de euro absorbiţi, în timp ce Polonia este principalul beneficiar - cu 15,7 miliarde de euro primite de la Comisia Europeană, potrivit Raportului financiar pe anul trecut, publicat marţi de CE şi Mediafax.
Contribuţia României la bugetul UE în 2012 a fost de 1,32 miliarde de euro. Cu cele aproape 4 miliarde de euro absorbite, România se numără, astfel, printre beneficiarii neţi ai fondurilor europene.
Beneficiind de 15,7 miliarde de euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE, urmată de Spania şi Franţa. Dacă se raportează volumul finanţării UE la venitul naţional brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmată de Letonia şi Lituania.
Germania este beneficiarul principal al fondurilor UE în domenii precum cercetarea şi inovarea, în timp ce Polonia a beneficiat în cea mai mare măsură de finanţarea în materie de coeziune. Franţa a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmată de Germania, Spania şi Italia. Olanda a fost beneficiarul principal în ceea ce priveşte spaţiul de libertate, securitate şi justiţie.
Statele membre afectate de criză (Grecia, Portugalia şi Spania) se numără printre principalii beneficiari în 2012, în timp ce Suedia, Danemarca şi Germania sunt cei mai importanţi contribuabili neţi.
Potrivit Raportului financiar, 94 % din suma totală de 135,6 miliarde de euro care reprezintă bugetul UE pe anul trecut a fost alocată unor beneficiari din întreaga Europă, cum ar fi cercetătorii, studenţii, întreprinderile mici şi mijlocii, oraşele, regiunile şi ONG-urile.
În 2012, bugetul UE a prevăzut o finanţare sporită în domenii care favorizează creşterea, crearea de locuri de muncă şi investiţiile în cercetare ş