Omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, nu se aşteaptă la schimbări majore în economie în următorii 8-10 ani, chiar dacă vedere România ca pe un Eldorado al investiţiilor imobiliare.
„Criza este un avantaj pentru noi. România este un Eldorado pentru investitori, dar atunci când vor considera că este momentul să investească. Acesta este un avantaj faţă de vecinii noştri din UE. După Polonia, ca volum, noi suntem cei mai interesanţi. După ce se termină investiţiile din Polonia, atracţia va fi bazinul românesc, unde totul este de construit“, a declarat Liviu Tudor.
Potrivit acestuia, dacă anul viitor, toate cele trei agenţii de rating vor trece România la statutul de Investment Grade, vor începe să apară încet investitorii, însă nu trebuie să ne aşteptăm la nimic spectaculos.
În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, el spune că s-au făcut prea multe dezvoltări şi prea repede, iar acum băncile aşteaptă recalibrarea cererii cu oferta. Faptul că în perioada 2007-2008 nu se găseau constructori, aceştia fiind angrenaţi în numeroase proiecte imobiliare, a condus la o creştere naturală a preţurilor, la care se adaugă creşterea speculativă nesustenabilă a preţului la terenuri, cele două tendinţe crescând rata de recuperare a investiţiilor imobiliare la o perioadă de 15 ani. Până acum, din cele 12 clădiri de birouri construite de Tudor în cele două parcuri de afaceri West Gate şi Novo Park, doar în cazul a trei imobile, construite în Novo Park în anul 2000, a fost recuperată investiţia. Potrivit acestuia, la actualele preţuri de construcţie, investiţiile în birouri se pot recupera în circa 10 ani.
Perioadă de consolidare
Chiar dacă mai deţine încă 10 ha de teren pretabil pentru construcţii de birouri, Tudor spune că numai în cazul în care unul dintre chiriaşii existenţi vrea să