Inconştienţa hoţilor de fier vechi a dus la cea mai importantă poluare din ultimii ani a apelor din Bistriţa-Năsăud. Aceştia au spart o galerie de la minele din Valea Vinului care oprea apa şi noroiul de mină. Aceasta s-a deversat în Someşul Mare şi un afluent, noroiul de mină poluând aproximativ 15 kilometri.
Hoţii şi-au făcut loc prin sigiliul de beton al minelor de la Valea Vinului, închise în urmă cu ani buni, şi au spart galeria Gheorghiu care oprea apa de mină să polueze râurile din apropiere. În doar o zi, apa de mină a poluat în jur de 15 kilometri din Someşul Mare şi din afluentul său, Valea Băilor.
Încă de ieri de când au aflat de isprava hoţilor de fier vechi care vânează fostele vagoane de mină care au rămas în galerii, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud şi ai Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud monitorizează zona.
Potrivit şefului Gărzii de Mediu, Maxim Pop, s-au prelevat probe pentru analiză, singurul semn bun care se arată la acest moment fiind faptul că nu au fost găsiţi încă peşti morţi în apa poluată şi nu au fost raportate cazuri de intoxicări alimentare cu apele uzate.
De vină pentru această situaţie nu sunt doar hoţii de fier vechi din zonă, ci şi reprezentanţii firmei care ar fi trebuit să se ocupe de sigiliul minelor care nu şi-au făcut treaba corespunzător. Minele din ţară au fost înschise în anul 2005 printr-un program al Băncii Mondiale. Cele două din Bistriţa-Năsăud, cea de la Rodna şi cea de la Făget, cunoscute pentru zăcămintele de zinc şi cupru au fost închise şi ele.
Se pare însă că sigilarea nu s-a făcut cum trebuie, acest lucru fiind recunoscut şi de către inspectorul Valerian Sălăgean, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale din România, care spunea la începutul anului că dacă sigiliul s-a putut sparge, înseamna că lucrările nu au fost de ce