Scris de Cristina Ghilea - După cinci săptămâni de control, RNP a documentat din plin activitatea Ocolului Silvic Sudrigiu…
Un control „fulger” al Regiei Naţionale a Pădurilor la Ocolul Silvic Sudrigiu scoate la iveală câteva metode de care uzează cei plătiţi să apere pădurea, pentru a ascunde şi favoriza furtul de lemn.
Folosirea ilegală a „mărcii”, marcarea de arbori în plus faţă de ce prevăd documentele de exploatare dar şi „îndulgenţa” în stabilirea prejudiciilor şi în recuperarea pagubelor reies din raportul întocmit la finalul controlului, ne-au informat surse din Direcţia Silvică Oradea.
Cei trei ingineri care au făcut inspecţia, între care şi cel care a coordonat controlul de la Dobreşti, au zăbovit în Bihor aproximativ cinci săptămâni. S-au dus ca la pont şi, în acest răstimp, au adunat destul material pentru a documenta sesizări ale parchetelor pentru mai multe potenţiale infracţiuni. Ori asta, ori că în ocolul acela e aşa de mare dezastrul că orice ar fi verificat ar fi găsit nereguli…
Ca o noutate, pe lângă multele probleme constatate la Sudrigiu, nota de control dictează conducerii Direcţiei Silvice Oradea(DSO), de o manieră imperativă, măsuri administrative împotriva personalului implicat – zece persoane în total, dar şi avansarea cazurilor spre justiţie. De musai, cu drag… conducerea DSO este invitată să se despartă temporar sau definitiv de o parte dintre cei pomeniţi în controlul RNP.
Fierbere mare în Direcţia Silvică Oradea (DSO)… După controlul de la Dobreşti, care a relevat un furt masiv de pădure, o echipă a Regiei Naţionale a Pădurilor formată din trei persoane a descins la Sudrigiu în a doua jumătate a lunii septembrie. Controlul a avut ca teme „verificarea folosirii dispozitivului de marcare de o manieră neconformă cu legea dar şi utilizarea unui astfel de dispozitiv artizanal”, ne-a spus Adrian Florescu, directorul DS