Scaderea, in perioada urmatoare, a temperaturilor, care favorizeaza aparitia precipitatiilor sub forma de lapovita si ninsoare, pot influenta negativ desfasurarea traficului rutier. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulatie pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile, conducatorii auto trebuie sa acorde o atentie deosebita, pentru ca poarta nu doar responsabilitatea sigurantei lor, ci si a calatorilor.
Conducatorii auto sunt sfatuiti ca inainte de plecarea in cursa sa se informeze asupra conditiilor de deplasare pe traseul ales, despre conditiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitata si sa-si echipeze autovehiculul corespunzator.
Prevederile legale interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a face vreo referire la o data calendaristica. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Soferii sunt sfatuiti sa manifeste prudenta sporita si sa adapteze permanent viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. Astfel, chiar daca se afla in localitati sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zapada sau mazga, trebuie sa circule cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta, avand in vedere ca distanta de franare in astfel de conditii este mult mai mare.
In conditiile unui trafic aglomerat, precipitatiile sau ceata pot determina aparitia unor blocaje rutiere temporare. Conducatorii auto trebuie sa isi pastreze calmul si sa nu uite de politetea rutiera si sa nu blocheze intersectiile. De asemenea, sa nu se angajeze in depasirea unei coloane de autovehicule fara a avea o buna vizibilitate.
Politistii mai recomanda evitarea actionarii bruste a franei si mecanismelor de direct