Un absolvent al unei instituţii de stat - Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi - susţine că diploma sa de licenţă nu îi este recunoscută de către ministerul de resort, fiind astfel nevoit să lucreze ca necalificat în învăţământ. El a ajuns astfel să-şi caute dreptatea în instanţă. Cum s-a ajuns aici?
Proces inedit pe rolul Tribunalului Iaşi, acolo unde un profesor încearcă să obţină recunoaşterea unei diplome de licenţă obţinute la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Liviu Anton a dat în judecată instituţia de învăţământ ieşeană, dar şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Plătit ca necalificat
Potrivit acţiunii de chemare în judecată a ieşeanului Liviu Anton (42 de ani), acesta este licenţiat în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea „Educaţie Fizică şi Sport - Biologie“. Între 2006 şi 2010, susţine ieşeanul, a lucrat ca profesor calificat de educaţie fizică la şcoala din Mogoşeşti, precum şi la alte două unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa. „Începând cu anul şcolar 2011 funcţionez ca profesor de educaţie fizică şi sport în sat Rădeni, comuna Dragomireşti, judeţul Vaslui, fiind plătit ca profesor necalificat, datorită faptului că nu mi-au mai fost recunoscute studiile universitare“, susţine Anton în documentul citat. Acesta solicită acum Tribunalului recunoaşterea diplomei sale de licenţă, dar şi introducerea specializării sale în centralizatorul privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar.
Ce spune universitatea
Specializarea mixtă în care este licenţiat ieşeanul a fost aprobată de senatul Universităţii „Cuza“ în anul 1999. În aceeaşi perioadă, la instituţia de învăţământ ieşeană au mai fost introduse şi alte specializari asemănătoare, scopul fiind, spune actualul r