Statul african este confruntat cu enorm de multe probleme, dar mai ales cu un conflict interetnic care ar putea duce, spun comentatorii avizaţi, la masacre sau la un nou genocid cum s-a întâmplat în Rwanda.
Franţa intervine în condiţiile în care Organizaţia Naţiunilor Unite a pus deja un diagnostic clar în privinţa crizei din Republica Centrafricanǎ: situaţia în aceastǎ ţarǎ riscǎ sǎ iasǎ de sub control iar conflictul dintre creştinii majoritari şi musulmanii minoritari ar putea duce la un rǎzboi civil, sau, dupǎ cum se precizeazǎ într-un raport, la "generalizarea atrocitǎţilor".
Acest stat, fostǎ colonie francezǎ, este în plinǎ crizǎ din martie anul acesta cînd regimul preşedintelui François Bozizé a fost rǎsturnat de o mişcare rebelǎ numitǎ Séléka, iar şeful acesteia a preluat funcţia de preşedinte. Cum mişcarea Séléka este o emanaţie a revendicǎrilor formulate în special de musulmani, populaţia de religie creştinǎ a început sǎ formeze "grupuri de autoapǎrare".
Numeroase atacuri au avut loc împotriva musulmanilor, justificate uneori ca un rǎspuns la alte asemenea acte de violenţǎ comise de mişcarea Séléka împotriva creştinilor. Pentru a rezuma putem spune cǎ întreaga ţarǎ a intrat în acea febrilitate etnicǎ şi religioasǎ care nu anunţǎ nimic bun, cînd nu se mai ştie cine a început primul şi cine este responsabil de declanşarea incendiului (cum s-a întîmplat şi în fosta Yugoslavie sau în numeroase ţǎri africane rǎvǎşite de conflicte interetnice).
În urma examinǎrii situaţiei ONU a ajuns la concluzia cǎ Republica Centrafricanǎ trebuie securizatǎ de urgenţǎ. Intre 6000 şi 9000 de soldaţi ar fi necesari. O forţǎ panafricanǎ o fost deja mobilizatǎ şi ea numǎrǎ 2500 de oameni. Franţa dispune pentru moment de 400 de militari în jurul aeroportului de la Bangui, capitala acestui stat cu o populaţie nu prea numeroasǎ, sub patru milioane de locui