A doua cea mai mare staţie de epurare din ţară după cea din Bucureşti a fost inaugurată, astăzi, la Cluj-Napoca, în prezenţa reprezentanţilor Companiei de Apă „Someş”, ai Consiliului Judeţean şi ai constructorilor –consoriţiul UTI Grup, Intini Angelo şi Giovanni Putignano&Figli. Staţia de epurare, reabilitată din fonduri europene, deserveşte municipiul Cluj-Napoca şi comunele Floreşti, Gilău, Baciu şi Săvădisla, adică circa 367.000 de locuitori.
Reabilitarea şi extinderea stației de epurare Cluj-Napoca este un contract care face parte din proiectul derulat de Compania de Apă "Someş" în cadrul POS Mediu cu finanțare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Contractul a fost în valoare de 35 de milioane de euro, iar lucrările au durat doi ani.
"Cu această investiţie am încheiat seria de staţii de epurare de pe teritoriul judeţului Cluj. Este a patra stație inaugurată în acest an după Huedin, Gherla și Dej. Este a doua ca şi capacitate şi dimensiune din ţară, după cea de la Bucureşti. Aici se produce şi energie verde şi nu în ultimul rând, această investiţie a creat şi noi locuri de muncă pentru zeci de clujeni", a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
La rândul său, directorul Companiei de Apă, Dorin Ciatarâş, a explicat că modernizarea staţiei de epurare va avea efecte benefice atât pentru populaţie, cât şi pentru mediu. Apele uzate de pe întreg teritoriul amintit vor fi tratate şi redate circuitului natural la o calitate conformă cu noile reglementări ale Uniunii Europene.
"Cel mai important lucru adus prin reabilitarea stației de epurare este că s-a introdus treapta terțiară în tratarea apei uzate cu precipitarea chimică a fosforului, tehnologie impusă de UE pentru a încadra apa rezultată după tratare în normativele europene, implicit în cele româneşti. În ceea ce priveşte energia verde, aproximativ jumătate di