Premierul Chinei Li Keqiang i-a cerut lui Victor Ponta „o ambianţă bună“ pentru ca firmele chineze şi cele din regiune să lucreze împreună. Foto Marius Dumbrăveanu Noi am prezentat Chinei standuri cu vinuri, şuncă, războaie de ţesut, eugenii şi ceapă, ei au adus laptopuri, tablete şi walkie-talkie rezistente la apă.
Li Keqiang, premierul Chinei, a doua mare putere economică a lumii în acest moment, a anunţat ieri într-o conferinţă cu peste 1.000 de participanţi desfăşurată la Palatul Parlamentului că direcţiile de dezvoltare în perioada următoare cu Europa Centrală şi de Est sunt importul de produse agricole din regiune, investiţia în proiecte de infrastructură şi furnizarea aferentă de echipamente şi tehnologii.
„Avem linii de credit pregătite de 10 miliarde de dolari. Încurajăm instituţiile financiare să-şi facă birouri aici. Vrem dublarea comerţului cu Europa de Est în următorii cinci ani. Putem ajunge la o balanţă comercială echilibrată prin importul de carne de oaie, vită şi lactate, precum şi prin trimiterea de turişti chinezi în regiune“, a spus ieri Li Keqiang într-un discurs de aproape jumătate de oră ţinut în cea mai mare sală din Palatul Parlamentului, sala Alexandru Ioan Cuza.
Într-o desfăşurare de forţe organizatorice pe care România o cunoaşte la intervale foarte mari de timp, Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est a reunit ieri la Bucureşti peste 1.000 de oficiali, executivi şi oameni de afaceri din China şi Europa de Est.
Totuşi, legăturile slabe între companiile cu capital românesc şi administraţie şi-au spus cuvântul şi în organizare. Pe de o parte, selecţia firmelor prezente la expoziţia din holul Palatului Parlamentului a fost făcută în aşa fel încât niciuna din cele peste 10 firme întrebate de ZF nu avea niciun fel de exporturi în China, nici Boromir (panifi