Adevărul este că a fost un mare compozitor şi un om deosebit în primul rând. Adevărul este că iată, a murit, şi nu ne rămâne decât să evocăm despre el lucruri neştiute, ori uitate, care ar fi fost mai bine să fie scoase în evidenţă cât a fost în viaţă.
Compozitorul Temistocle Popa a murit in această dimineaţă, în jurul orei 4:00, la vârsta de 92 de ani şi va fi înmormântat joi la Cimitirul Ghencea Militar...
Ani de-a rândul
Temistocle Popa, pseudonimul artistic al lui Mistocli Popa. Născut pe 27 iunie 1921. Unul dintre cei mai apreciati compozitori ai muzicii uşoare româneşti, cunoscut intrumentist la flaut şi saxofon, dar şi actor. Absolvent al Conservatorului din București, a urmat cursuri de perfecționare ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. Din 1943 a devenit instrumentist în diverse orchestre de teatru muzical, precum "Atlantic" , "Alhambra" , Teatrul de Estradă Bucureşti , dar şi în Orchestra de jazz Bucureşti.
Debutul său artistic a avut loc pe scena Teatrului Tănase cu melodia „Vântule din zarea albastră”, urmată de melodii fredonate ani de-a rândul, devenite şlagăre pentru melomani. Talentul său artistic i-a adus colaborarea cu cei mai importanţi interpreţi ai vremii: Angela Similea, Margareta Pâslaru, Dan Spătaru sau Ileana Şipoteanu.
Un petic de cer
În 1961 a debutat cu prima sa compoziţie, melodia "Lalele", care devine imediat şlagăr în interpretarea inegalabilului Luigi Ionescu. În memoria ascultătorilor au rămas şlagărele pline de farmec semnate de Temistocle Popa, precum: "Chitare" (interpretată de Dan Spătaru), "Cu cine semeni dumneata?" (Aurelian Andreescu), "Poiana cu flori" (Trio Grigoriu), "Zorile" (Luigi Ionescu), "Asta seară m-am îndrăgostit" (Adrian Romcescu), "Trecea fanfara militară" (Dan Spătaru), "Gioconda se mărită" (Ştefan Bănică), "Bine-ai venit, iubire!" (Mirabela Daue