Consilierii judeţeni, reuniţi marţi, 26 noiembrie, în şedinţă, au respins prin vot iniţiativa cetăţenească de organizare a unui referendum la nivel judeţean în vederea consultării sălăjenilor cu privire la regionalizare.
Demersul, iniţiat de UDMR în numele a 13.557 de sălăjeni care au semnat pentru organizarea referendumului şi concretizat printr-un proiect de hotărâre de consiliu judeţean, primise deja avizul negativ al secretarului judeţului şi propunere de respingere din partea Direcţiei Juridice. De asemenea, comisia de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean, întrunită înainte de şedinţă, a propus consilierilor judeţeni respingerea lui, trei dintre membrii comisiei pronunţându-se împotriva organizării referendumului, iar unul în favoarea unui astfel de demers.
Înainte de trecerea la vot, consilierul judeţean Szilagyi Robert, care este şi preşedintele executiv al UDMR Sălaj, a precizat care sunt raţiunile pentru care Uniunea a considerat necesar un astfel de referendum. „Este clar că prin înfiinţarea regiunilor administrative, atribuţiile Consiliului Judeţean şi ale Consiliilor Locale vor fi diminuate. Este clar şi că, dacă se face o astfel de regionalizare administrativă, în câţiva ani nu va fi nevoie de Consiliul Judeţean, dar nu va fi nevoie nici de Sălaj. Aşa că fac apel la colegii mei care cred că judeţul Sălaj trebuie să rămână, trebuie să existe, care cred că regiunile de dezvoltare trebuie regândite, să susţină acest proiect de hotărâre”, a declarat el.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj şi vicepreşedinte al UDMR Sălaj, Csoka Tiberiu, a explicat că referendumul are drept scop „consultarea populaţiei, nu înfiinţarea unor regiuni” şi că ar fi un instrument util în momentul în care se va pune, la nivel legislativ, întrebarea „dacă şi cum trebuie făcută regionalizarea”. „În loc să fie o decizie pur politică,