Prematurii, bebeluşii cu malformaţii şi alte boli grave vor fi îngrijiţi în cea mai modernă secţie de Terapie Intensivă din Sud-Estul Europei, inagurată, ieri, la Spitalul "Marie Curie" din Capitală.
1 /.
Când intri în noua clădire de patru etaje din curtea Spitalului Budimex, ai impresia că eşti într-un spital din Occident. Pereţii sunt decoraţi cu tablouri în culori vii, iar saloanele care găzduiesc incubatoare cu copii de doar câteva sute de grame sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie.
După model american, fiecare salon are un singur pat şi o chiuvetă specială. "Americanii ne-au zis să separăm copiii, să nu ţinem mai mulţi în aceeaşi cameră. Unul trebuie să doarmă, altul să facă proceduri, altul să stea cu părinţii. Nu am inventat noi nimic", a declarat medicul Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă.
Doctorii din străinătate, la un click
Deşi secţia de Terapie Intensivă de la "Marie Curie" avea cele mai bune rezultate şi cea mai mică rată de mortalitate în rândul nou-născuţilor din ţară, din cauza lipsei de spaţiu, medicii erau nevoiţi să refuze multe cazuri şi abia reuşeau să trateze anual aproximativ 200 de nou-născuţi. Faţă de secţia veche, care avea o capacitate de 11 paturi, pe o suprafaţă de doar 190 de metri pătraţi, noua clădire are o capacitate de 27 de paturi şi o suprafaţă de 1.600 de metri.
Micul spital are un sistem de telemedicină care le permite medicilor să intre în contact în orice moment cu doctori din afară, iar datele pacienţilor sunt accesate exclusiv de pe tablete, care au înlocuit borderourile. "Rezervele au un sistem de ventilaţie special, dinspre geam spre mijlocul încăperii, ceea ce reduce riscul de răspândire a infecţiilor. Avem becuri LED, gaze medicale - heliu, oxid nitric - care vor scădea costurile cu utilităţile. Nu am mai văzut aşa ceva în alte spitale", a mai precizat Cârstov