Asigurarea căldurii şi apei calde în municipiul Suceava ridică mari semne de întrebare pentru perioada următoare, din cauza încasărilor foarte slabe de la populaţie.
Astfel, deşi mai sunt doar câteva zile până la finele lunii, încasările ajunse la Termica sunt de numai 700.000 de lei (şapte miliarde de lei vechi), în condiţiile în care, conform directorului societăţii, Ovidiu Dumitrescu, numai consumul de energie electrică necesară pentru funcţionarea instalaţiilor de transport şi distribuţie a energiei termice către consumatori au fost de peste 500.000 de lei.
Numai că, pe lângă energia electrică, mai sunt de plătit şi alte utilităţi, precum apa industrială pompată în sistem, dar mai ales energia termică produsă de noua centrală, a firmei Bioenergy Suceava, pe care Termica o preia şi o distribuie mai departe sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat. Directorul Termica a precizat că, din cauza încasărilor extrem de slabe din ultima perioadă, nu sunt bani nici pentru asigurarea salariilor societăţii de termoficare, fiind înregistrate deja întârzieri considerabile.
Încasările extrem de slabe au atras atenţia conducerii Primăriei Suceava, care a tras un semnal de alarmă.
„Încasări atât de slabe, într-o lună de iarnă, când populaţia e conştientă că are mai mult de plătit, pentru că beneficiază şi de căldură, nu doar de apă caldă, pot duce la un blocaj al întregului sistem. Nu există nici un furnizor de utilităţi care să funcţioneze fără a fi plătit”, a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a solicitat conducerii asociaţiilor de proprietari să se mobilizeze pentru a creşte gradul de încasare al facturilor la utilităţi.
Doroftei a menţionat că, spre deosebire de alţi ani, a scăzut la jumătate şi numărul celor care beneficiază de ajutoarele de încălzire a locuinţelor, ceea ce afectează şi încasările efective ale societăţii de termoficare