Povestea privind debutul consumului de cafea merge poate fi plasată în Antichitate, cu toate că primele referinţe consemnate au sunt datate în secolul al IX-lea.
La începuturile sale, cafeaua era văzută drept un aliment deoarece triburile africane amestecau boabele măcinate de cafea cu grăsimea animală pentru a obţine un produs alimentar.
Niciodată nu strică amintirea unor sfaturi practice pentru care să ajute la menţinerea cafelei proaspete şi a unei arome intense:
1.Cafeaua măcinată sau boabe îşi păstrează mai bine prospeţimea şi aroma dacă este ţinută la frigider sau în congelator.
2.Cafeaua îşi intensifică aroma imediat după măcinare. Astfel, în borcanul unde o păstraţi puneţi puţină sare pe fund pentru a menţine aroma
3.Cafeaua prăjită, de calitate, are culoarea tutunului – galben-ruginiu. Bobul este mat, aspru la pipăit, tare.
4.Când cafeaua este prea lucioasă, este semn că a fost unsă cu grăsime, ca să i se mărească greutatea.
5.Cafeaua dobândeşte o aromă mai intensă dacă în pulberea măcinată amestecăm o bucăţică de ciocolată înainte de a fi pusă cafeaua în apa fierbinte.
6.La fel ca şi cazul preparării de produselor care conţin cacao, putem fierbe de două ori cafeaua pentru a fi mai groasă şi mai aromată