Economia Moldovei a crescut în medie cu 4,7%, în timp ce rata sărăciei s-a redus de la 29% în 2003 la 16,5% în 2012. Ţara a rezistat bine la criza economică globală şi datorită unei guvernări macroeconomice prudente, economia va avansa cu 5,5% anul acesta, scrie Qimiao Fan, director la Banca Mondială pentru Moldova, Ucraina şi Belarus.
De asemenea, Moldova poate lărgi accesul aproape universal la educaţie şi face progrese semnificative în combaterea bolilor infecţioase, continuă expertul Băncii Mondiale într-un articol publicat în EUobserver.
În ultimii ani, Moldova a pus bazele unui sistem de asistenţă socială mai sustenabil care ajută mai mult săracii. Dar în pofida acestor realizări, Moldova a rămas unul dintre cele mai sărace state din Europa. Venitul Naţional Brut a fost de 2.250 dolari anul trecut, de patru ori mai mare decât în 2002, dar încă la un sfert din cel al României. Venitul Naţional Brut reflectă cheltuielile personale pentru consum, investiţiile private brute, cheltuielile de consum ale guvernului, venitul net din activele din străinătate, exporturile brute de bunuri şi servicii după deducerea importurilor brute şi taxele indirecte din sectorul de afaceri.
Creşterea PIB a fost volatilă şi vulnerabilă la şocurile economice şi nu a dus la crearea de locuri de muncă. Ţara se plasează pe locul 89 din 148 în clasementul global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. Calitatea educaţiei şi serviciilor de sănătate este în continuare redusă, iar aceasta afectează mai ales săracii. Potrivit Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor, Moldova are printre cele mai mici calificative din Europa în privinţa calităţii educaţiei, cu aproximativ 60% din elevi având deficienţe la citire şi matematică. Mai gravă este situaţia elevilor din zonele rurale.
Rata mortalităţii la adulţii cu vârste între 15 şi 60 de ani