Tu când ţi-ai făcut ultima dată analizele medicale complete? Chiar dacă te simţi bine şi ştii că n-ai o problemă de sănătate, tot este bine să-ţi faci aceste teste în fiecare an. Unele boli apar fără niciun avertisment!
Măcar o dată pe an este bine să mergem la medicul de familie pentru a ne face analizele uzuale de sânge şi, după caz, pe cele indicate în funcţie de vârstă, sex şi de bolile asociate.
„Anual ar trebui să fim examinaţi de către medicul de familie sau de internist şi de stomatolog, chiar dacă nu prezentăm o anumită simptomatologie”, recomandă medicul de familie Garofiţa Nicolae, de la Clinica Garomed, din Bucureşti.
Nu uita că astfel poţi preveni din timp boli grave ori le poţi trata în stadiu incipient, când sunt cele mai mari şanse de vindecare.
Leucemia, anunţată de hemoleucogramă
Din analizele de sânge anuale nu poate lipsi hemoleucograma completă. Aceasta măsoară cantitatea de hemoglobină, numărul de globule albe şi roşii, precum şi numărul de trombocite.
Un nivel mare al globulelor roşii (RBC) este semn al deshidratării, în timp ce valorile scăzute pot semnala prezenţa anemiei.
Infecţiile acute cu diverse virusuri sau bacterii şi bolile de sânge (leucemia) cresc valorile celulelor albe (WBC), iar afecţiunile ficatului sau ale splinei le scad.
Şi inflamaţiile din corp modifică testele sangvine. Astfel, valoarea mărită a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), a proteinei C reactive şi a fibrinogenului îţi pot semnala prezenţa infecţiilor, a bolilor autoimune sau a celor cardiovasculare ori a cancerului.
Atenţie la colesterolul «rău»!
Colesterolul „rău” nu dă simptome decât când este prea târziu (infarct, accident vascular cerebral).
Iată de ce este important să nu omiţi analiza grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride).
Este cazul să-ţi faci griji dac