Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de Justiţie, Viviane Reding, a cerut marţi, unei delegaţii de congremeni americani condusă de senatorul Christopher Murphy, ca Statele Unite să despăgubească cetăţenii UE în cazul în care au fost victima unei utilizării excesive a datelor personale. Pe de altă parte, scandalul spionajului american afectează şi marile companiile tehnologice care ar putea pierde sume ce ajung la 35 de miliarde de dolari până în următorii doi ani pe fondul suspiciunii internaţionale.
Oficialul european a afirmat că Bruxelles-ul "aşteaptă ca Administraţia SUA să asume un angajament politic pentru consolidarea drepturilor cetăţenilor europeni care nu locuiesc în Statele Unite, inclusiv prin crearea posibilităţii de a obţine daune în justiţie dacă nu le sunt respectate datele personale". În plus, Viviane Reding a declarat că "Europa aşteaptă aceste modificări legislative cât mai rapid, înainte de vara anului 2014".
Spionajului condus de Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) ar putea costa scump companiile americane din cauza neîncrederii în securitatea informaţiilor din sistemele IT, a avertizat grupul de cercetare Information Technology & Innovation Foundation din Washington, la care activează reprezentanţi ai unor companii precum IBM şi Intel, scrie Mediafax. La rândul său, Rebecca MacKinnon, membru al grupului New America Foundation, a avertizat că "pierderile potenţiale sunt uriaşe, având în vedere cât de mult depinde economia de informaţii". Companii ca Apple şi Google, care profită de reţelele globale, în care există puţine restricţii naţionale, ar putea suferi daune indirecte în urma oricărui pas înapoi în politica americană de menţinere a libertăţii Internetului, în contextul în care circa % din populaţia mondială, respectiv 2,7 miliarde de oameni, are acces la Internet, potrivit agenţiei ONU International