Râul Someşul Mare este poluat pe o distanţă de circa zece kilometri cu noroi de mină după ce o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de hoţii de fier vechi.
Poluarea de pe Someşul Mare a fost observată, luni, de pescari, care au sesizat autorităţile că apa râului s-a înroşit, potrivit Mediafax.
Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat, marţi, că hoţii de fier vechi au vrut să ajungă în interiorul minei ca să fure şine vechi, iar ca să poată intra au spart gura betonată pentru a evacua apele uzate.
"Hoţii au spart galeria noaptea ca să curgă apa şi să poată intra şi să ia fierul vechi. Nu puteau intra dacă era galeria plină cu apă. Cei de la Conversmin SA (companie care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna - n.r.) şi-au făcut închiderile, au redirecţionat apa în puţuri, dar hoţii au spart ca să poată intra. Apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns în Someşul Mare. Noi suntem cu oamenii în procesul de monitorizare, am anunţat şi Conversmin. Au fost şi ei, au văzut ce se întâmplă şi supraveghem cu toţii zona", a spus Petru Drăgan.
Citeşte şi: AVERTIZARE: Poluarea reduce cu aproape un an durata de viaţă a europenilor
El a declarat că, deocamdată, nu se înregistrează mortalitate piscicolă.
"Poluarea e mai mult spectaculoasă datorită coloraţiei. Oxizii de fier, mangan şi ceilalţi care ajung în emisar sunt relativ neutri din punct de vedere chimic, nu au concentraţie periculoasă. Însă, în ce priveşte analizele chimice, nu pot să vă dau prea multe detalii fiindcă nu am nici eu. Sunt în lucru probele în laborator. Noi am mai avut astfel de situaţii şi în trecut, s-au mai repetat anul trecut tot din cauza deschiderilor ilegale ale minelor, dar nu am înregistrat mortalitate sau îmbolnăviri. Sigur că acest lucru nu înseamnă că nu se poate întâmpla de acum