Formula din titlu se regăsește frecvent în situațiile tratând domenii, componente, lumi opuse. Fără îndoială că în spațiul dintre cele două cazuri extreme se pot depista ori dezvolta soluții intermediare. Oare este așa ceva posibil și în cazul celor două proiecte zonale de dezvoltare din Transilvania actuală?
În fapt, este vorba, pe de-o parte, de activitățile desfășurate de fundațiile Prințului de Wales, Charles, în Țara Bârsei și în Secuime și, pe de alta, de proiectul din Munții Apuseni, susținut de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) din Canada. Aparent, nu este nicio legătură între ele, cel puțin așa cum apare în ochii opiniei publice. Se vorbește, rar și parcimonios, de vizitele Prințului Charles în Transilvania de Răsărit, de întâlnirea cu președintele republicii sau, recent, despre darul de botez pentru micul Prinț George. Iar dacă apar, mențiunile se găsesc numai la rubrica de diverse ori în cronica mondenă a mass-media. Din contra, intențiile RMGC s-au regăsit, de-a lungul timpurilor, în numeroase articole de presă scrisă ori audiovizuală, în luări de poziție ale unor instituții, premieri de dreapta sau de stânga, președinți de stat. După cum fac și obiectul demonstrațiilor pro și contra proiectului, din țară și străinătate, fără a mai vorbi de Comisia Parlamentară, cu audierile și vizitele ei pe teren. Iar dacă există o relație posibilă, aceasta privește doar vecinătatea locului unde se desfășoară (estul și vestul Transilvaniei) și scopul final (cel puțin) declarat: binele oamenilor de la fața locului (sic!).
Deosebirile sunt însă mult mai numeroase și de amploare, deși ambele inițiative se datorează unor cetățeni ai aceluiași Commonwealth, supuși ai HRH Queen Elisabeth II. Dacă se abordează întreaga lor filosofie, de la mijloace până la atingerea țintelor, se constată că, într-un caz, e vorba de o