Lumina albastră are o reputaţie proastă, pentru că ea tulbură somnul normal. Dar aceeaşi lumină poate avea şi efecte pozitive asupra creierului, arată un studiu realizat de cercetătorii suedezi.
Înainte de culcare, lumina albastră (emisă de smartphone-uri şi televizor) poate altera somnul, din cauza reducerii secreţiei de melatonină, o substanţă care reglează ceasul intern al organimsului.
Utilizată la timpul potrivit, lumina albastră poate avea şi efecte pozitive, sporind starea de voiciune a creierului. După numai 50 de secunde de expunere la lumina albastră, în creier pot fi deja observate modificări specifice, arată cercetătorii de la Universitatea Mid din Suedia.
Oamenii de ştiinţă au comparat efectele cafeinei şi ale luminii albastre asupra creierului, dând participanţilor teste care să evalueze funcţionarea creierului.
Subiecţii care fuseseră expuşi anterior la o lumină albastră au obţinut rezultate mai bune la aceste teste, comparativ cu cei care consumaseră cafeină. Lumina albastră, s-a constatat, îmbunătăţeşte aspecte ale funţiei cogntive precum memoria, ca şi starea de alertă a creierului şi timpul de reacţie.