Cometa ISON se pregateste pentru intalnirea cu Soarele. Pe 28 noiembrie obiectul cosmic se va afla in punctul cel mai apropiat de Soare, la 1.800.000 km distanta, existand sanse mari sa se dezintegreze din cauza radiatiilor intense si a presiunii resimtite tot mai puternic. In cazul in care supravietuieste totusi intalnirii, cometa ISON va fi vizibila in emisfera nordica cu ochiul liber, in prima saptamana din decembrie.
Naveta STEREO a NASA monitorizeaza apropierea Cometei ISON de Soare. Cel mai recent film creat pe baza imaginillor realizate cu instrumentul Heliospheric Imager al STEREO arata (de la stanga la dreapta) cometa ISON, planeta Mercur, cometa Encke si Pamantul pe parcursul a 2 zile, de pe 20 noiembrie pana pe 22 noiembrie. Soarele se afla in afara campului vizual al camerei. Pozitionarea Soarelui, in partea dreapta, este indicata de un flux constant de particule – vant solar – care bate dinspre partea dreapta. / Foto: Karl Battams/NRL/NASA STEREO/CIOC.
In imaginea de mai jos, realizata pe data de 19 noiembrie, cometa ISON se afla la circa 71 milioane kilometri distanta de Soare si la 129 milioane kilometri distanta de Pamant, informeaza Agentia Spatiala Americana.
Imaginea a fost realizata cu un telescop cu diametrul obiectivului de 330 mm, de la Marshall Space Flight Center, folosindu-se un timp de expunere de 3 minute.
Cometa ISON / Foto: NASA/MSFC/Aaron Kingery
Catalogata ca C/2012 S1, cometa ISON a fost descoperita de cativa astronomi amatori in septembrie 2012. A fost denumita astfel in onoarea telescopului International Scientific Optical Network, cu care a fost observata.
Calatoria unei comete prin sistemul solar este periculoasa si violenta. Coada sa ar putea fi dezintegrata de o ejectie puternica de masa coronala. Inca inainte sa ajunga in apropiere de Marte, radiatiile emise de Soare ar pute