Săptămâna Europeană a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Zilele acestea, în Republica Moldova, la fel ca şi în alte 37 de ţări europene, are loc Săptămâna Europeană a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Concluzia la care a ajuns majoritatea antreprenorilor moldoveni cu care a stat de vorbă colega noastră, Diana Răileanu, a fost că lipsa unei susţineri adecvate din partea statului îi împiedică să concureze cu întreprinderile străine:
Cu buzunare prin care bate vântul şi legi bune doar pe hârtie, puţini dintre oamenii de afaceri moldoveni vor putea face faţă concurenţei cu antreprenorii europeni, odată cu liberalizarea pieţei. De această părere este Ştefan Ocară, patronul unei gospodării ţărăneşti din satul Mărănici, Nisporeni, deci cel mai indicat să vorbească despre obstacolele cu care se confruntă mici întreprinzători în Moldova:
„Oleacă, să spun aşa mai ţărăneşte, ne împiedică birocratismul. Se cer multe lucruri care, pur şi simplu, sunt de prisos. Vorbim de o sumedenie de acte pe care trebuie să le prezinţi până vei beneficia de un sprijin financiar.”
Europa Liberă: Ştiţi cum se lucrează în Europa? Aţi fost vreodată, aţi comunicat cu colegii de acolo?
„Chiar primăvara trecută am fost în România şi am vizitat unele firme agricole. La drept vorbind, ei sunt cu mulţi paşi mai departe ca noi, în toate domeniile.”
În replică, autorităţile spun că noua situaţie va scoate în vileag lipsa deprinderilor manageriale, care deja îi împiedică pe micii antreprenori să fie competitivi. În Republica Moldova, întreprinderile mici şi mijlocii deţin aproape 98 la sută din numărul total al întreprinderilor din ţară. Dacă la această cifră ţara poate lesne concura cu alte state din Uniunea Europeană, cifra de afaceri înregistrată de aceste întreprinderi este, cel puţin modestă, recunoaşte Iulia Iabanji, directoarea Or