Scris de Simona Butaru - Deşi s-au ieftinit faţă de anul trecut, produsele din pieţele arădene au fost printre cele mai scumpe din ţară.
ARAD. Preţuri de top pentru un judeţ în care oamenii sunt plătiţi mult mai prost decât marea majoritate a românilor. Cifrele date publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă că, în ciuda faptului că avem salarii cu circa 200 lei mai mici decât media naţională a salariilor, pentru viaţa de zi cu zi suntem nevoiţi să cumpărăm printre cele mai scumpe produse alimentare din întreaga Românie! INS a publicat recent preţurile medii şi indicii preţurilor la principalele produse vândute în pieţele agroalimentare din municipiile reşedinţă de judeţ, în Buletinul statistic de preţuri. Datele de aici pot fi de-a dreptul revoltătoare. Paradoxal, chiar dacă preţurile din 2013 sunt, în unele cazuri, înjumătăţite faţă de cele cerute în 2012, produsele au rămas tot printre cele mai scumpe din ţară. Cei mai scumpi cartofi din ţară au putut fi cumpăraţi, potrivit datelor medii din statisticile oficiale pe primul semestru al anului, la Arad şi Timişoara: 2,5 lei kilogramul. Cei mai ieftini au fost la Târgovişte, cu un preţ mediu de 1,14 lei kilogramul. Varza timpurile şi de vară a avut la Arad tot un preţ demn de luat în seamă: 1,80 lei kilogramul.
Singurele judeţe unde aceasta a fost mai scumpă sunt Baia Mare şi Miercurea Ciuc, unde preţul mediu a fost calculat la 1,88 lei kilogramul. La Buzău, de exemplu, varza s-a vândut cu 78 de bani kilogramul. Tomatele de câmp, inclusiv cele din solarii, s-au vândut cu un preţ mediu de 2,38 lei. Aici ne-am plasat pe un „onorabil” loc 12 în topul celor mai scumpe judeţe. La Baia Mare, roşiile au fost cele mai scumpe din ţară – s-au vândut cu 3,8 lei kilogramul, iar la Alexandria au fost cele mai ieftine – 1,30 lei. În ceea ce priveşte castraveţii, situaţia nu este cu mult diferită. Ocup