Creşterea economică din acest an se bazează pe recoltele bogate obţinute de fermieri, însă anul viitor guvernul ar trebui să găsească alte surse pentru avansul economiei. Sursa: Vlad Stanescu
Economia românească ar putea avansa cu 2,1% anul viitor, în uşoară încetinire faţă de creşterea de 2,4% aşteptată în 2013, în principal pe fondul ajustării contribuţiei agriculturii, se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.
"România va trebui să se descurce în 2014 fără impactul net pozitiv al unei recolte agricole foarte bune, care a contribuit semnificativ la PIB-ul anului curent. Modelul alternanţei face posibilă chiar o recoltă sensibil mai slabă, creând presiune pe alte sectoare pentru a compensa sub-performanţa relativă a agriculturii", a afirmat analistul-şef de la XTB România, Claudiu Cazacu.
Pe lângă agricultură, creşterea PIB-ului a fost susţinută de exporturi, pe fondul unui consum intern încă moderat. În plus, majorarea accizelor la carburanţi va avea un imapct negativ asupra consumului intern. În acest context, guvernul trebuie să evite "pomenile electorale".
"România trebuie să evite însă derapajele fiscale dintr-un an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare. Orice mişcare greşită va fi rapid penalizată de deţinătorii de titluri de stat, impregnând un trend ascendent pe dobânzi şi negativ pentru moneda naţională. De asemenea, calitatea activelor din sistemul bancar trebuie monitorizată cu atenţie. În prezent, la nivel european, România e depăşită doar de Grecia în privinţa creditelor neperformante. Restructurarea portofoliilor va permite în cele din urmă o reluare pe baze solide a creditării", a apreciat Claudiu Cazacu.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăşit prognoza de creştere economică a României pentru anul următor de la 2,2%, nivel ant