Sunt de toate vârstele. Unii abia au împlinit trei ani. Alţii au ajuns la vârsta adolescenţei, s-au sărutat prima dată şi ştiu cum se pot trimite bileţele de dragoste, în timpul orelor, ascunse în capacul de la stilou.
Boala i-a strâns laolaltă. O boală cumplită: cancerul. În spital, printre şedinţe de chimioterapie şi raze, printre perfuzii, transfuzii şi branule, încearcă să trăiască normal. În spatele lor rânjeşte ameninţarea morţii, dar ei zâmbesc. Se joacă. Pictează, cântă, dansează. Au mai multă viaţă şi mai mult curaj decât noi, oameni zişi mari şi sănătoşi.
Vorbesc despre moarte cu o seninătate care te înfioară. Poate că au ei nişte canale speciale de comunicare cu Dumnezeu, care la noi au fost astupate de grijile mărunte, cotidiene, de meschinărie şi egoism.
Picturile şi obiectele create de ei sunt ferestre spre Lumină. Sunt Icoane, în înţelesul cel mai profund şi autentic, pentru că sunt Sfinţite prin suferinţă.
Un grup de oameni inimoşi, de la Asociaţia PAVEL, a avut iniţiativa admirabilă ca acum, în pragul Naşterii Domnului, să le adune într-o expoziţie unică. Miercuri, 27 noiembrie, de la orele 16.00, expoziţia A-Casă îşi va deschide porţile în sala de la parterul Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti şi va putea fi vizitată până după Crăciun.
La vernisaj vor fi prezenţi autorii înşişi, însoţiţi de părinţi, de medicii care îi îngrijesc şi de prietenii lor mai mari de la PAVEL, care i-au îndrumat să creeze.
Vizitatorii vor putea ca, în schimbul unor donaţii, care vor merge direct la micii artişti, pentru tratamentul lor sau pentru un ajutor social, să plece la A-Casa lor cu operele preferate.