Problema este daca Obama privește înțelegerea ca pe un obiectiv în sine sau ca începutul unui drum comun, care poate implica Siria și Afganistanul.
Reprezinta acordul incheiat cu Iranul un moment crucial in presedintia Obama? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
In primul rind, dupa problemele cu noul sistem de asigurari medicale, administratia Obama se bucura sa poata vorbi despre altceva. Daca acordul cu Iranul dă rezultate, el ar putea sa modifice substantial situatia din Orientul Mijlociu, dupa trei decenii de impas.
Rezultatul acordului cu Teheranul este departe de a fi o certitudine. Dar faptul ca pentru prima data in 34 de ani, Statele Unite si Iranul semneaza un acord, fie si unul interimar deschide posibilitati pe care nici un presedinte american, de la Jimmy Carter incoace, nu le-a avut. Expertii cred ca indiferent daca sintem de acord sau nu cu prevederile intelegerii, nimeni nu contesta ca ea are potentialul sa modifice harta geo-strategica a regiunii. Obama si-a dorit sa recupereze Iranul de cind era candidat prezidential, spunind ca America are interesul sa negocieze cu inamicii.
Unghiul dinspre care Teheranul era privit era unul redus: chestiunea nucleara si incercarea de a evita un razboi regional. Dar - apreciaza expertii - daca acordul se materializeaza, impactul poate fi mult mai larg: de la Siria, unde gruparea Hezbollah este sprijinita de Iran in favoarea presedintelui Assad, pina in Afganistan, unde Teheranul poate ajuta in ajungerea la o intelegere cu talibanii.
Aceasta reasezare strategica este ceea ce ingrijoreaza aliati ai Americii cum sint Arabia Saudita si Israelul. Si in Congres exista sceptici care spun ca singura limba pe care regimul de la Teheran o intelege este cea a sanctiunilor. Chiar si unii democrati vor sa inaspreasca sanctiunile impotriva Ir