Asociatia Magistratilor din Romania a declansat o actiune prin care presedintele Traian Basescu este chemat in judecata. La fel si Administratia Prezidentiala. Marul discordiei este Daniel Morar. Si decretul prin care acesta a fost numit, pentru un mandat de noua ani, judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. Cum se va solutiona aceasta cauza? Si, pana atunci, ce semnificatie are?
S-ar putea sa ma insel, dar cred ca, si din aceasta perspectiva, Romania noastra traumatizata traverseaza o experienta unica. Nu e putin lucru sa afli ca magistratii unui stat - atentie, in AMR sunt atat judecatori, cat si procurori – il cheama pe presedinte, impreuna cu intreaga sa administratie, intr-un proces greu. La capatul caruia s-ar putea obtine anularea unui decret prezidential, sub motivul ca acesta este dat prin nerespectarea legii. Legea care, in aceasta situatie, este chiar Constitutia. Pe care, atunci cand a fot investit, presedintele a jurat sa o apere.
Si-a incalcat juramantul presedintele Traian Basescu? Si-a incalcat juramantul, incalcand, cu buna stiinta, legea fundamentala a statului? La aceasta intrebare vor raspunde tot magistratii. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Daca raspunsul va fi afirmativ, atunci decretul de numire a lui Daniel Morar va fi anulat. Conform algoritmului, presedintele va trebui sa-si instaleze, pentru viitorii noua ani, alt protejat la Curtea Constitutionala. Dar oare efectele s-ar putea opri doar aici? Mai exista, desigur, si varianta de a asista, in final, la o noua umilire a judecatorilor din Romania. In sensul ca, daca ei vor anula decretul prezidential, o asemenea decizie ar putea fi atacata, iar judecata finala se va face la o instanta, cea a Inaltei Curti, despre care se spune pe fata ca este controlata de Traian Basescu.
Asadar, miza este mult mai mare. Adevarata miza a acestui proces este nu daca Daniel