BLACK FRIDAY: Americanii în căutarea de chilipiruri de Balck Friday săptămâna aceasta nu vor face doar o simplă plimbare la mall, ci vor asista şi la teatrul pus la cale de retaileri, care folosesc iluzii gândite cu atenţie pentru atragerea cumpărătorilor, scrie cotidianul Wall Street Journal (WSJ).
Magazinele vor face tot ce le stă în putinţă în privinţa discounturilor pentru a atrage clienţii, însă veterani din retail admit că, în multe cazuri, chilipirurile sunt o iluzie bine pusă la cale.
Presupunerea generală este că retailerii fac stocuri şi reduc preţurile la produsele care nu se vând, aceptând să le fie afectate profiturile, scre cotidianul american într-un articol cu titlul "Secretul murdar al discounturilor de Black Friday".
În realitate lucrurile nu statu deloc aşa. Marii retaileri seînţeleg cu furnizorii pentru ca aceştia să livreze produse la un preţ recomandat, mai mare decât în mod obişnuit, care să asigure o marjă de profit după operarea reducerii de preţ.
Astfel, un pulover aflat magazin la un preţ redus cu 40%, la 39,99 dolari, nu a fost produs şi cumpărat de retailer pentru a fi vândut cu 68 de dolari.
BLACK FRIDAY: Cumpărătorii nu par, însă, să fie deranjaţi. Ceea ce caută cel mai mult, mai ales în contextul economic dificil, este sentimentul că au făcut o afacere bună. Retailerii care încercă să iasă din acest joc, precum J.C. Penney din SUA, sunt sancţionaţi de cumpărători.
"Nici nu sunt interesată dacă nu are o reducere de 40%", a declarat Lourdes Torress, în timp ce se afla la cumpărături în cel mai importnt magazin Macy's din New York.
Natura prefabricată a discounturilor ridică semne de întrebare despre statul la coadă pentru promoţiile care deschid sezonul vânzărilor de sărbători. Explică însă cum retailerii reuşesc să suplimenteze numărul de "chilipiruri" fără să dea faliment.
BLACK FRIDAY: Numă