La Vilnius are loc saptamana aceasta Summit-ul Parteneriatului Estic, un eveniment crucial pentru Republica Moldova, care va dovedi ca parcursul european al acestei tari este unul ireversibil, subliniaza Ana Gutu, presedinta Comisiei pentru Politica Externa si Integrare Europeana din Parlamentul de la Chisinau.
Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, aceasta vorbeste despre importanta summit-ului de la Vilnius din perspectiva tinerilor, care vor avea astfel acces la piata educationala din vestul Europei, efectele benefice urmand sa se vada in reformarea si modernizarea tarii in care s-au nascut.
Ana Gutu este doctor in filologie, are 18 stagii de perfectionare si schimb de experienta in 8 state ale lumii, iar din luna mai este membru titular al Consiliului de Administrare si Consiliului de Asociere ale Agentiei Universitare a Francofoniei, (AUF) aleasa din partea regiunii Europa Centrala si Orientala.
Cat de important este acest moment pentru dvs. ca si cadru didactic, dar in special pentru tinerii din R.Moldova?
Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este un eveniment crucial, un eveniment istoric pentru R.Moldova. Parafarea si ulterior semnarea Acordului de Asociere, care in proportie de 90% este constituit din Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator, va permite integrarea economica a R.Moldova in UE, va face posibil accesul productiei moldovenesti pe pietele europene, va aduce standardele calitatii in R.Moldova.
Semnarea Acordului de Asociere cu UE, conjugata cu liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii R.Moldova, dincolo de pragmatismul evenimentului, comporta un puternic simbolism geopolitic.
Cele doua state romanesti - Romania si Republica Moldova - vor fi practic integrate din punct de vedere economic (cultural sunt deja demult integrate), grat