Banca Centrală Europeană (BCE) ia în considerare deschiderea de noi linii de finanţare pe termen lung pentru bănci, dar, spre deosebire de programul anterior, lichiditatea va fi disponibilă doar pentru băncile care acceptă să folosească fondurile pentru a împrumuta companiile, potrivit publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung, preluată de agenţia Thomson Reuters.
Preşedintele BCE Mario Draghi şi alţi oficiali ai băncii centrale a zonei euro au menţionat de mai multe ori opţiunea de a deschide noi linii de lichiditate pentru bănci, cunoscute sub numele de operaţiuni de refinanţare pe termen lung, sau LTRO, pentru a întări revenirea economică fragilă a zonei euro şi a se asigura că sectorul privat are acces la lichiditate.
BCE a injectat mai mult de 1.000 de miliarde de euro prin astfel de operaţiuni la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului trecut. Banii au venit sub forma unor împrumuturi ieftine cu scadenţa la trei ani. De această dată, BCE ia în considerare condiţionarea împrumuturilor de promisiunea băncilor că banii vor ajunge la afacerile din industrie, din sectorul de retail şi din cel de servicii, scrie Sueddeutsche Zeitung, care citează surse apropiate situaţiei.
BCE a acuzat de multe ori că banii injectaţi în sectorul bancar, deşi au prevenit îngheţarea acestuia şi prin urmare o nouă criză financiară, nu au alimentat economia reală. Noile operaţiuni de refinanţare ar putea fi disponibile timp de 9 sau 12 luni.
Noi linii de finanţare de genul LTRO sunt doar una din posibilităţile luate în considerare de BCE în efortul de a găsi măsuri pentru sprijinirea economiei. În luna aceasta instituţia a decis să coboare dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.
Potrivit mai multor analişti intervievaţi de Reuters, BCE ar putea deschide noul program de lichiditate în primul trimestru al anului viitor.
Ma