Doar un copil şi-ar fi putut închipui că Rusia va lăsa Ucraina să-i scape printre degete...Totuşi, Bruxelles a făcut o serie de greşeli de apreciere, căzând mai ales în eroarea de a crede că războiul rece s-a sfârşit. Probabil nimeni nu ştie mai bine decât popoarele din Estul şi Centrul Europei că acest credo este naiv.
Suntem în ajunul summitului Partenariatului Estic, de la Vilnius, 28-29 noiembrie, Iulia, fostul prim ministru, firava prizonieră de aur, a ajuns miza jocului politic. Cu ce consecinţe, cu ce reacţii, şi spre folosul cui...un interviu cu Nicu Popescu, cel mai bun expert în acest domeniu, astăzi expert pentru relaţiile UE-Rusia, Europa de Est, Caucazul de Sud, gestiuni ale crizei... la EUISS, Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene, la Paris.
Interviu realizat în colaborare cu Judith Sinnige.
Iulia Timoşenko pare să fie şi un Cal Troian şi un călcâi al lui Ahile pentru Ucraina.... Se spune chiar că guvernul ucrainean ar fi cerut 20 de miliarde de euro pentru a compensa pierderile suferite de Ucraina ca urmare a contractului foarte defavorabil, semnat de Timoşenko cu Moscova, pe vremea când era prim ministru. Pe de altă parte, toată lumea se miră de “şantajul” practicat de UE faţă de Kiev: Iulia pentru acord. Acelaşi precum cel practicat de ruşi, nu?
Nicu Popescu -Nu sunt sigur de sumele exacte, dar este clar că Ucraina este într-o poziţie mai degrabă dificilă, care s-ar putea înrăutăţi sub presiunea Rusiei. În consecinţă, Ucraina are nevoie de sprijin extern pentru a susţine situaţia economică, măcar până la următoarele alegeri prezidenţiale din primăvara lui 2015. Deci a cerut sprijin european şi american care ar fi putut să faciliteze accesul la linii de credit de la organizaţii financiare internaţionale pentru a păstra ţara pe linia de plutire.
Cât despre Timoşenko – nu este un şantaj în numele UE. Ucrain