De cinci ani, Mia Pomană, reuşeşte să rotunjească veniturile familiei cu ajutorul andrelelor şi a croşetei. De doi ani bistriţeanca a venit pe piaţă cu un produs care pur şi simplu demonstrează faptul că îndeletnicirile tradiţionale pot fi aduse cu uşurinţă în modernism. Este vorba despre cizmele tricotate, care o ţin ocupată pe femeie de dimineaţa până seara.
Mia Pomană are 45 de ani şi locuieşte în localitatea Livezile, la doi paşi de Bistriţa. A învăţat să croşeteze şi să tricoteze încă din copilărie, mama sa punând mare preţ pe lucrul de mână. Femeia îşi aminteşte şi acum cum era trimisă cu oile şi primea o „normă” de dantelă care trebuia să fie gata când se întorcea acasă.
Deşi la acea vreme nu prea se împăca cu lucrul de mână, acum la 45 de ani constată că îi place, îi este util şi mai mult reuşeşte şi să trăiască din asta. De 5 ani croşetează şi tricotează ce visează alţii, numai pe comandă.
Lucrurile sale au ajuns în Spania, Italia sau Germania, la românce plecate acolo sau la străini. Când a plecat la muncă în Germania a creat isterie printre colegele sale românce cu nişte cizme croşetate.
Acesta este produsul cu care femeia a revoluţionat tradiţionalul croşetat. Spune că a fost autodidactă, inspirându-se dintr-o fotografie postată pe internet de o rusoaică. Două săptămâni a croşetat, a desfăcut şi refăcut încercând să-şi dea seama cum sunt făcute minunăţiile care acum nu o mai lasă nici să doarmă. Asta pentru că nu existau tutoriale sau schiţe pentru acest produs, iar tehnica nu este tocmai floare la ureche.
Iniţial a folosit tălpile de la o pereche de tenişi, urmând ca mai apoi să înceapă să comande materialele de pe internet. Şi aţa o găseşte foarte greu, fiind nevoie de un bumbac care să reziste la spălări şi să aibă ţinută.
Încă de când a pus prima pereche de cizmuliţe tricotate pe p