Urcat pe cel mai înalt fotoliu din Parlament, cu steagul UE înlocuit cu cel al Chinei şi aplaudat frenetic de sală la fiecare pauză de discurs, premierul chinez, Li Keqiang, n-a avut niciun dubiu - reîntors în România după 20 de ani, s-a simţit în Casa Poporului ca acasă.
"Am sosit de câteva zile în România, dar nu ştiu ce dată e, mă simt ca acasă", şi-a cucerit premierul chinez din primul moment auditoriul, gâdilat strategic cu un "Bună ziua" în româneşte. Culori politice, convingeri sau reţineri au dispărut complet, 500 de senatori, deputaţi şi miniştri aplaudând entuziaşti sloganurile săltăreţe, fără a se lăsa distraşi, ca altădată, de tablete, ziare sau smartphone-uri. Chiar şi cei rămaşi fără căşti în care să-i audă discursul: Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Titus Corlăţean, Remus Pricopie, Dan Şova, Radu Stroe, Mircea Duşa ori Constantin Niţă.
Cu gândul la instalaţiile din '50 şi „Valurile Dunării”: „Se vede că România are o relaţie specială cu poporul chinez”
"Se spune că această clădire e cea mai mare clădire parlamentară din lume. Am simţit înăuntru solemnitatea, înţelepciunea, forţa, aspiraţia poporului român. Toate acestea se simt aici, dragi prieteni", a declamat măgulitor Li Keqiang, prezicând fără rezerve "viitorul luminat pe care îl va crea poporul român".
În faţa zâmbitorului oficial din "China nouă", înconjurat constant de peste 100 de agenţi de securitate, Parlamentul vesel a amuţit. Niciun foşnet, niciun decolteu prea îndrăzneţ, niciun gest interpretabil. De la balcoane, şefii de Consili Judeţene şi-au pus, disciplinaţi, căştile să nu scape traducerea.
Pronunţat fără greşeală de la tribună, numele boierului rusofil Nicolae Milescu Spătarul i-a însufleţit, iar invocarea doctorului care "s-a angajat în lupta fascistă din China, fapte eroice ce s-au imprimat profund în sufletul poporului chinez" i-a împins din nou în