Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere semnate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și East West Petroleum Corp., în calitate de concesionar, în urma unei licitații care a avut loc în anul 2010.
Între timp, Gazprom Neft, prin divizia sa NIS din Serbia, a cumpărat de la compania canadiană East West Petroleum o participație de 85% în fiecare din cele trei perimetre. Acestea sunt situate în vestul țării și sunt denumite EX — 3 Băile Felix, EX — 7 Periam și EX — 8 Biled.
Acordurile petroliere sunt de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare și au intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 22 noiembrie 2013. Anexa nu a fost publicată, fiind clasificată conform legii, întrucât conține programul de investiții convenit în urma negocierilor dintre ANRM și companie.
East West Petroleum a câștigat dreptul de a explora și exploata aceste perimetre în urma ultimei runde de concesiuni, organizate de ANRM în vara anului 2010. Atunci, ANRM a organizat o licitație internațională pentru concesionarea a 30 de perimetre petrolifere, din care cinci în Marea Neagră. În mai 2011, canadienii au anunțat că au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat, prin intermediul NIS, 85% din aceste perimetre.
În urmă cu două săptămâni, Vadim Smirnov, șeful NIS România, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, că societatea pe care o reprezintă deține patru perimetre în parteneriat cu East West Petroleum în vestul țării. Unul dintre acordurile petroliere fusese deja aprobat de Guvern, iar pentru restul era așteptată aprobarea.
Smirnov a ținut să sublinieze că Gazprom caută țiței convențional în aceste perimetre, și nu gaze de șist, așa cum s-a vehiculat în ultima vreme în spațiul public. El a punctat că Gazprom nu deține licențe pentru acest tip de activități și nici tehnologia necesară