Guvernul a avizat, ieri, constituirea unei comisii de experţi care să studieze situaţia restaurării Porţii Sărutului din cadrul Ansamblului Monumental "Constantin Brâncuşi" de la Târgu Jiu. Comisia are rolul de a stabili dacă ultimele „reparaţii“ la care a fost supusă nu au făcut mai mult rău. Directorul Centrului „Constantin Brâncuşi”, Adina Andriţoiu, a recunoscut faptul că Poarta Sărutului, dar şi celelalte opere, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii au fost spălate cu jet sub presiune. În urma acestei spălări, pe Poarta Sărutului au apărut pete.
Comisia de experţi internaţionali este finanţată de Guvern, iar premierul Victor Ponta vrea să afle cum se prezintă Ansamblul Monumental Calea Eroilor, după ce proiectantul Dorin Dănilă a susţinut că opera a devenit galbenă după spălarea sub presiune. "Plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu Ministerul sau cu ceilalţi. O să vină încoace, o să evalueze şi dacă s-a făcut prost luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie nu am, că aşa nu suntem specialişti şi să ne dăm noi cu părerea… sincer, nu suntem specialişti", a spus Ponta într-o vizită la Târgu Jiu, el nimerind chiar în miezul scandalului.
La recepţia lucrărilor de restaurare a tablei de plumb a Porţii Sărutului, proiectantul Dorin Dănilă a constatat că proiectul său pentru restaurare nu a fost respectat. Tot atunci el a reclamat şi că monumentul a căpătat culoarea galben după ce a fost spălată cu furtunul cu apă. El a declarat că nu crede că există o autorizaţie pentru această spălare, însă a fost contrazis de directorul Centrului „Constantin Brâncuşi”, Adina Andriţoiu. Mai mult, contractul de spălare cu jetul sub presiune a monumentelor a fost încheiat pe un an de zile.
Cert este că cele două intervenţii asupra Porţii Sărutului nu au legătură una cu cealaltă, ele fiind