Cercetătorii din Timişoara care au idei inovative, dar nu au bani să le pună în practică pot să și le pună în practică apelând la fondurile UE. Prin intermediul programului „Orizont 2020”, care reprezintă cel mai mare program de cercetare al UE şi unul dintre cele mai mari din lume, România ar putea primi 2,8 miliarde de euro în perioada 2014 – 2020 pentru cercetare, cu scopul creşterii inovării şi competitivităţii la nivel european. Pentru ca firmele interesate de acest domeniu şi cercetătorii să afle cât mai multe despre programul „Orizont 2020”, la Universitatea de Vest din Timişoara a avut loc, astăzi, evenimentul „Zilele Orizont 2020 – Oportunităţi de participare şi formare de parteneriate”. Peste o sută de cercetători din mediul universitar, reprezentanţi ai unor centre de cercetare, ONG-uri sau firme care caută soluţii inovatoare pentru produsele sau serviciile furnizate s-au reunit în Aula Magna, unde au avut parte de o prezentare a programului.
Printre cele mai importante beneficii de care se vor bucura cercetătorii timişoreni care vor primi bani de la Uniunea Europeană ca să-şi dezvolte proiectele se numără şi un bonus suplimentar de 8.000 de euro, indiferent de valoarea proiectului pe care l-au câştigat. Mai mult, cercetătorii care vor încheia parteneriate cu IMM-urile vor avea mai multe şanse să obţină finanţare, 20 % din bugetul programului fiind direcţionat către întreprinderile mici şi mijlocii.
Ioana Ispas, coordonator naţional al Reţelei Naţionale de Puncte de Contact pentru programul „Orizont 2020”, a afirmat, astăzi, la Timişoara, că cercetătorii vor fi ajutaţi să elaboreze proiectele. „Prin acest program se doreşte finanţarea de proiecte de cercetare cu impact în sănătate şi securitate alimentară, eficientizarea sistemelor de transport, combaterea schimbărilor climatice sau utilizarea eficientă a resurselor. Data la care vor f